
Na wzrok negatywnie wpływa wiele czynników, które prowadzą do jego nadwyrężenia i zmęczenia. Nie tylko mogą one osłabić jakość widzenia, ale też wywoływać dolegliwości bólowe, podrażnienia oraz inne niepokojące objawy. Dbanie o oczy ma szczególne znaczenie w przypadku osób, które długo przebywają przed komputerem lub intensywnie używają wzroku w inny sposób. Kluczowe znaczenie mają zarówno wizyty u okulisty oraz przerwy od pracy, jak i właściwa dieta. Istnieją bowiem produkty spożywcze, które wspomagają oczy.
Witamina A i beta-karoten
Na wzrok bardzo korzystnie wpływa witamina A, której niedobór może wywołać objawy gorszego widzenia przy słabym oświetleniu. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości tego składnika, zabezpieczając fotoreceptory siatkówki oka. Ich prawidłowe funkcjonowanie odpowiada za prawidłowość widzenia w dzień i po zmroku, dlatego znacząco ogranicza ryzyko rozwoju kurzej ślepoty i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Witamina A występuje m.in. w rybach, wątróbce czy mleku. Z diety można ją pozyskać także w formie prowitaminy, czyli beta-karotenu. Składnik ten występuje przede wszystkim w warzywach i owocach, a po spożyciu ulega przekształceniu w witaminę A. W beta-karton obfitują m.in. marchew, czerwona papryka, szpinak, dynia, cykoria, mango czy botwina. Jego działanie zwalcza wolne rodniki, które negatywnie wpływają na wzrok.
Kwasy tłuszczowe omega
Dla oczu bardzo wartościowe są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, których proporcje powinny być odpowiednio wyważone. Spożywanie bogatych w nie pokarmów chroni przed wieloma schorzeniami w obrębie narządu wzroku, takimi jak chociażby jaskra. Wynika to z faktu, że nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia ciśnienia wewnątrzgałkowego. Ich spożywanie łagodzi też objawy tzw. suchego oka. Zdrowe tłuszcze występują przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, śledź, makrela czy sardynki. Dla wzroku bardzo cenne są również oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej z awokado, olej rzepakowy czy olej lniany. W diecie nie powinno zabraknąć także orzechów, w których występuje sporo kwasów z grupy omega.
Antocyjany i karotenoidy
Dla oczu bardzo istotne są antocyjany, czyli rozpuszczalne w wodzie barwniki naturalne. Ich zadaniem jest ochrona naczyń krwionośnych, a także poprawa przepływu krwi. Antocyjany wykazują ponadto właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ich główne źródła występowania to warzywa i owoce, takie jak czerwona kapusta, aronia, jagody, wiśnie, truskawki czy winogrona. Korzystnie na wzrok oddziałują również karotenoidy, które redukują ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej czy wystąpienia zaćmy. Do najważniejszych z nich należy luteina, która występuje w jarmużu, szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, papryce czy kapuście włoskiej, a także malinach, borówkach, jeżynach czy porzeczkach. Składnik ten można również suplementować, np. za pomocą preparatu Lutenea. Eliminuje ona uczucie zmęczenia i łzawienie oczu, a także poprawia i wyostrza wzrok. Podobne działanie wykazuje zeaksantyna, która występuje w brokułach, brukselce, pomidorach czy kukurydzy. Składnik ten również zawiera Lutenea.
Składniki mineralne
Jednym z minerałów korzystnie wpływających na wzrok jest cynk, który bierze udział w produkcji rodopsyny – światłoczułego barwnika, odpowiedzialnego za wytwarzanie enzymów redukujących wolne rodniki. Jego najlepsze źródła to owoce morza, takie jak np. małże. Cynk występuje również w mięsie, rybach, kaszy gryczanej, pestkach dyni oraz nasionach strączkowych, takich jak fasola czy groch. Dla wzroku bardzo wartościowa jest również miedź. Utrzymuje ona prawidłowe wiązania kolagenowe, co podnosi trwałość znajdujących się w oku naczyń krwionośnych. Do najbogatszych źródeł miedzi w żywności należą nasiona słonecznika i cebula, a także kakao. Korzystnie na wzrok wpływaj ponadto selen, który zapobiega rozwojowi zaćmy i bierze udział w syntezie związków antyoksydacyjnych. Najwięcej można go znaleźć w orzechach brazylijskich.