
Nie każdy jest w stanie zadowolić się zwykłą, tanią kawą mieloną z marketu. Jest wielu miłośników tego napoju, którzy lubią sięgać coraz wyżej na półkę z najlepszymi gatunkami. Oprócz kupowania różnych rodzajów kawy zwracają oni szczególną uwagę również na zalecany sposób jej przyrządzania oraz ewentualne dodatki. W jaki sposób parzyć najdroższą kawę świata?
Kopi Luwak – czym się wyróżnia?
Kopi Luwak nazywana jest też najdroższą kawą świata. Wynika to ze specyficznego sposobu jej przetwarzania – pierwszy etap tego procesu następuje w… żołądku łaskuna palmowego, który trawi jedynie mięsisty miąższ owocu kawowca, natomiast pestkę jedynie nadtrawia i wydala. Jej wysoka cena – nawet 1000 euro za kilogram – wynika z małej dostępności surowca – może być wytwarzana tylko na obszarze zamieszkiwanym przez luwaki, czyli te małe zwierzęta z rodziny łasicowatych. Kawa świeżo palona pozyskiwana z odchodów luwaków to prawdziwy rarytas dla miłośników małej czarnej!
Jak smakuje kawa świeżo palona Kopi Luwak?
Kopi Luwak to 100% arabica o bardzo niskiej kwasowości i niewielkiej mocy. Ma bardzo charakterystyczny czekoladowo-karmelowo-orzechowy smak i aromat, który należy wydobyć przy pomocy odpowiedniego sposobu parzenia. Znawcy kawy określają ją jako dość słodką, kremową i ogólnie bardzo łagodną. Zdecydowanie jest to więc kawa dla tych, którzy cenią sobie łagodność tego napoju, i o wiele bardziej liczy się dla nich ciekawy smak, niż mocny „kop energetyczny”, jaki dają niektóre gatunki kaw.
Jak parzyć Kopi Luwak?
Kawę ziarnistą tego gatunku dostępną w naszym sklepie najlepiej zmielić bezpośrednio przed spożyciem – chodzi oczywiście o to, aby zachować maksimum jej smaku i aromatu i nie dopuszczać do ich ulotnienia się w trakcie przechowywania. Ważne, aby używać odpowiedniego ekspresu – przelewowy nie sprawdzi się tu zbyt dobrze, natomiast dobrym rozwiązaniem jest ekspres kolbowy, automatyczny lub tradycyjna kawiarka. Bariści zalecają, aby woda do parzenia Kopi Luwak miała około 90-92°C, a zaparzanie trwało 40-50 sekund. To ważne, aby wydobyć smak kawy, a nie dopuścić do jej „przeparzenia” – stanie się wtedy gorzka. Optymalne proporcje dla najdroższej kawy świata to 10 g kawy na 170 ml wody.
Z czym pić kawę Kopi Luwak?
Ten wyjątkowy gatunek kawy to coś dla miłośników espresso lub małej czarnej bez dodatku cukru, mleka czy syropów. Ze względu na jej łagodny, słodki smak, nie ma potrzeby dodatkowego rozcieńczania kawy mlekiem ani dosładzania jej – stałaby się wtedy zupełnie nijaka. Najlepiej pić Kopi Luwak w postaci naparu bez dodatków – tylko tak można poznać pełnię jej właściwości smakowych i aromatycznych. Cappucino czy Latte Macchiato to rodzaje napojów, które lepiej tworzyć na bazie innych, mocniejszych kaw. Za to dobre ciasteczko, beza lub kawałek dobrej jakości chałwy to świetny dodatek do popołudniowej czarnej kawy przyrządzonej na bazie ziaren cenionych przez smakoszy na całym świecie! Łagodność, słodycz i aromat Kopi Luwak przemawiają za tym, aby na dobre zaprzyjaźnić się z rytuałami picia kawy!