Самоубиство на глувците Јован Дамјановски

ISBN:

Published: 1995

172 pages


Description

Самоубиство на глувците  by  Јован Дамјановски

Самоубиство на глувците by Јован Дамјановски
1995 | | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 172 pages | ISBN: | 4.60 Mb

За овој роман писателот Јован Павловски вели:И во „Самоубиство на глувците“лесно се препознава писателот Јован Дамјановски: тоа е оној негов свет на мали луѓе во мало место, шибани од судбината.Свет на сиромаштија, на трагична испреплетеност наMoreЗа овој роман писателот Јован Павловски вели:И во „Самоубиство на глувците“лесно се препознава писателот Јован Дамјановски: тоа е оној негов свет на мали луѓе во мало место, шибани од судбината.Свет на сиромаштија, на трагична испреплетеност на општествените и економските претпоставки за една скромна макотрпна живеачка, меѓутоа, и на огромна човекова љубов.Јован Дамјановски и во овој роман како и во неговите претходни дела суптилно и вознемирено ги следи драматичните пресврти на луѓето од неговиот роден град, од Тетово, претворајќи го градот и неговите жители во мал микрокосмос, препознатлив со општочовечките страдања на луѓето, по нивната секојдневна грижа.

Секогаш кога го читам Јована Дамјановски размислувам за тоа колку оваа наша живечка е исполнета со печал и постојана борба. Тоа говори за сугестивноста на неговиот пишан збор, за вознемирувачката атмосфера што се шири од неговите романи, од неговиот најнов ракопис „Самоубиство на глувците“ исто така. Јован Дамјановски е еден од типичните претставници на реалистичната нарација, раскажува мирно и спокојно.Тематски, романот „Самоубиство на глувците“ внесува нова вертикала во современата македонска проза - печалбарството од современ вид.

Тоа се голем број човечки судбини, драми и светови на луѓе што го напуштаат домашното огништеод разни причини, уверени дека нивната судбина на глувци во нови услови ќе се измени.Следејќи ја судбината на личностите во поманот се открива метафоричното значење на глувците и змиите во природата, поточно: за тоа дека нема силни и слаби, туку само среќни и несреќни.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Самоубиство на глувците":


sunanta.pl

©2013-2015 | DMCA | Contact us